Kreatief werken met jongeren

Verslag Kinderdriedaagse (zaterdagmiddag)

Land in zicht!

Onze boot met proviand voor twee maanden ligt klaar om te vertrekken. Hijs het anker, roept Esperanza, onze charismatische, avontuurlijke en daadkrachtige kapitein. Esperanza groeide op in een familie van zeevaarders en kooplieden, voorbestemd om het schip van haar vader over te nemen. In de kajuit ligt de kaart van Massimiliano al klaar. Massimiliano is gepassioneerd door cartografie en ontdekte op een kaar een land dat we nog niet kennen. Redenen genoeg dus om op dit avontuur te vertrekken! Lester, onze geschiedkundige en expert in oude beschavingen en culturen staat al dagenlang te popelen om de zee op te gaan. Enerzijds omdat hij niet kan wachten ruïnes van oude beschavingen te onderzoeken, maar anderzijds (en misschien vooral) omdat hij in één van zijn vele boeken las over een knappe, jonge vrouw die zich in het te ontdekken land bevindt. Onze bioloog, Ludwig, verlangt nu al naar het onderzoeken van planten en bomen in het nieuwe gebied en Vitoria, de geneeskundige, is blij dat ze als dochter van adellijke komaf mag stoppen met borduurwerkjes te maken. We betrapten haar al meer dan eens 's nachts in een kerkhof, lijken opgravend om de werking van het menselijk lichaam te onderzoeken. Victoria ontsnapte stiekem en is extreem opgewonden om in alle vrijheid haar anatomiekennis uit te breiden. Laatste bemanningslid aan boord is Anders, een uitvinder die elke dag opnieuw intrigerende, maar vaak nutteloze apparaten uitvindt. Een bont gezelschap dus dat nu al vertrekt richting te ontdekken land. Daar zullen we wachten op de intrede van een hoop ontdekkingsreizigers die reageerden op onze oproep om op avontuur te gaan.

Na een lange bootreis, het eten was bijna op, is er eindelijk land in zicht. Volgens Massimiliano moet dit het land zijn dat hij op zijn oude kaart vond: Aztillan. Eens we aan wal komen, treffen we een land aan dat volledig verlaten is. We vinden vage sporen van het leven dat er ooit was, maar hier is duidelijk iets gebeurd dat de hele beschaving vernietigde. Een lege wereld vol mogelijkheden, dat is precies waar we naar zochten!

Ahoi ontdekkingsreizigers, welkom in Aztillan

Even later komt ook de rest van onze bemanning aan, nu kunnen we Aztillan verkennen. Lester opent onmiddellijk een archeologische site waar de ontdekkingsreizigers voorwerpen moeten uitgraven, afborstelen en in elkaar puzzelen. Massimiliano's oude kaart bracht ons dan wel tot dit land, maar we moeten het onbekende gebied nog volledig in kaart brengen. De ontdekkingsreizigers gaan met een meter aan de slag! Onze bioloog wil onderzoeken of het water van de rivier die het land doorkruist drinkbaar is. De ontdekkingsreizigers voegen vloeistoffen toe, destilleren het overige water, en ja hoor, dit water is drinkbaar! Victoria heeft al snel een aantal botten gevonden, de ontdekkingsreizigers moeten haar helpen om het volledige skelet te vinden en samen te puzzelen. We hebben nog wel wat proviand, maar Anders wil toch een val installeren om vreemde dieren te vangen. Niet alleen om op te eten, uiteraard niet, vooral om ons te beschermen tegen de mogelijke gevaren van dit nieuwe land. Over proviand gesproken, toen we aan wal gingen, viel een deel van ons proviand in water. De ontdekkingsreizigers halen met vishengels ons eten opnieuw naar boven. Om dit avontuur goed bij te houden gaan er tot slot enkele ontdekkingsreizigers aan de slag om onze bevindingen nauwkeurig te noteren in een logboek.