vzw Jeugdatelier Krejo

Play Video

Krejo is ...

… een jeugdatelier in Gentbrugge, gevestigd in Claragoed 2, dat openstaat voor kinderen en tieners van 6 tot 17 jaar.  Om iedereen de kans te geven zich te ontplooien in zijn eigen leefwereld, werken we in leeftijdsgroepen, met vaste begeleiders.

Om jou een idee te geven van wat Krejo is, leggen we hieronder de verschillende pijlers van onze visie uit.

Spelen en leren spelen

Krejo is een jeugdvereniging en daardoor ‘speelt’ alles zich af in de vrije tijd van kinderen en tieners. Krejo is een hobby, een vorm van ontspanning, waar iedereen kind en tiener kan zijn. We zijn geen academie of school! Speelplezier opwekken en plezier beleven met elkaar, daar draait het om. En omdat we een jeugdatelier zijn, wordt er speels gewerkt vanuit creativiteit. Uiteraard zal dit soms een beetje inspanning vragen, maar dit allemaal in een speelse omgeving waarin iedereen volop wordt geprikkeld om zich uit te leven… Eén grote speeltuin dus!

Creatief werken met jongeren

Creativiteit is de basis van alles wat we doen. Elke activiteit heeft als doel het creatief gedrag van kinderen te stimuleren. Kinderen en tieners krijgen de kans om vanuit een doordacht opgebouwd proces zelf hun weg te zoeken, te experimenteren, te ontdekken, zich te verdiepen …. zowel alleen als in groep. Het resultaat van elk proces, het ‘eindproduct’, is altijd ondergeschikt aan het creatieve proces dat wordt beleefd. In tegenstelling tot een academie is Krejo is dus niet productgericht. Krejo is ook niet competitief: het gaat er nooit om de beste zijn in iets, wél om het beste uit onszelf naar boven te halen.

Om deze creativiteit te stimuleren, werken we met 5 expressievormen. Deze staan voor verschillende manieren om aan onze creativiteit vorm te geven en ze liggen aan de basis van al onze activiteiten. Meestal beperken we ons in een activiteit niet tot 1 expressievorm, maar leven we ons uit in alle expressievormen. Soms werken we aan een project, dan zijn verschillende activiteiten inhoudelijk met elkaar verbonden. Dat kan dan leiden tot een toonmoment waar we een publiek laten meeproeven van onze expressie. 

De 5 expressievormen

  • Beeldende expressie: Bij beeldende expressie, gebruiken we allerlei materialen om onze fantasie vorm te geven. Technieken zoals tekenen, schilderen, boetseren met klei, timmeren, een eigen outfit maken zijn slechts een middel om aan onze creativiteit gestalte te geven. Hierdoor staat de beeldende expressie dichter bij de beeldende kunst dan bij het knutselen.

  • Dramatische expressie: Bij dramatische expressie brengen we verhalen, personages, situaties tot leven. Voorbeelden zijn toneel, musical, poppenspel, pantomime…

  • Verbale expressie: Deze expressievorm geeft ons de mogelijkheid ons te uiten in teksten, gedichten en verhalen. Zowel het schrijven van een tekst, het vertellen van een verhaal of het voordragen van een zelfgeschreven gedicht zijn uitingen van verbale expressie.

  • Bewegingsexpressie: Bewegingsexpressie doet ons door beweging met ons lichaam uitdrukken wat in ons leeft. Het is anders dan dansen, omdat het niet gaat om het leren van een voorgemaakte choreografie. Iedereen beweegt op zijn eigen manier! Dit doen we bijvoorbeeld via een bewegingsverhaal, spiegelen, ‘viewpointen’, tableau vivant… 

  • Muzikale expressie: Muzikale expressie geeft ons de mogelijkheid om ons te uiten met geluiden en klanken. Dit gaat van muziek beluisteren, musiceren met al dan niet zelfgemaakte instrumenten, spelen met opraapgeluiden, zingen… tot eigen composities maken.

Sociaal vangnet

De volgende slogan gebruikt Krejo al sinds jaar en dag: ik, jij, wij! Vanuit jezelf (ik) naar anderen ( jij) stappen om zo een groep (wij) te vormen. Zorg dragen, respect en betrokkenheid zijn bij ons, ook voor de allerkleinsten, belangrijke waarden. In een verdere fase evolueert elke groep tot een vaste en hechte vriendengroep, een vangnet, waar het leuk is om in te springen, te liggen, te hangen, maar dat je ook ‘opvangt’ bij moeilijke momenten. Een echte thuis dus waar iedereen zichzelf kan zijn. Het is niet toevallig dat ons gebouw het ‘Krejohuis’ wordt genoemd!

Pedagogisch leiden

Het kwalitatief pedagogisch vormen van alle kinderen en tieners staat bij ons centraal. Dit gebeurt op een doelgerichte en pedagogisch onderbouwde manier. Begeleiden is niet van aan de zijlijn roepen, maar tussen de kinderen staan en meebewegen met wat er leeft. Wij engageren ons als begeleiders – die wij “werkploegers” noemen – om de kinderen en tieners waarden en normen mee te geven. Dit begeleiden heeft veel facetten: luisteren en uitleg geven, grenzen doen verleggen en grenzen trekken, aanmoedigen en schouderklopjes geven, enzovoort. In onze speelse, creatieve omgeving helpen we de kinderen en tieners mee groot te worden.

Voor kinderen en tieners

In Krejo is iedereen vanaf 6 tot 17 jaar welkom! We willen een plek zijn waar iedereen zich goed voelt. Wie je ook bent, hoe je er ook uitziet of welke gekke trekjes je ook hebt: als je op een speelse manier creativiteit wilt ontdekken, ben je meer dan welkom! Momenteel zijn we op Krejo met ongeveer 250 kinderen en tieners! Om ervoor te zorgen dat elk kind en elke tiener zijn weg kan vinden samen met leeftijdsgenoten, worden alle kinderen en tieners elk jaar opgedeeld in leeftijdsgroepen met vaste begeleiders. De verdeling van de groepen en hun begeleiders vind je hier.